A A A A A
Bible Book List

2 Moseboken 31 nuBibeln (Swedish Contemporary Bible) (NUB)

Konsthantverkare

(2 Mos 35:30—36:1)

31 Herren sa sedan till Mose: ”Jag har utvalt Besalel, Uris son och Hurs sonson från Judas stam. Jag har fyllt honom med Guds Ande, med vishet, skicklighet och kunskap i alla slags konsthantverk. Han kan tillverka föremål av guld, silver och koppar. Han är också skicklig i att slipa infattningsstenar och snida i trä, ja, att utföra alla slags arbeten.

Jag har utvalt Oholiav, Achisamaks son av Dans stam, som hans assistent. Jag har också gett speciell yrkesskicklighet till alla hantverkare, så att de kan tillverka allt som jag har befallt dig: uppenbarelsetältet, arken med förbundstecknet och försoningsstället, alla föremål i tältet, bordet och tillbehören, lampstället av rent guld med dess tillbehör, rökelsealtaret, brännofferaltaret med dess tillbehör, tvättfatet och dess ställning, 10 ämbetsdräkterna, prästen Arons heliga kläder och hans söners prästkläder, 11 smörjelseoljan och den välluktande rökelsen till helgedomen. De ska göra allting enligt de föreskrifter jag gav dig.”

Vila på sabbaten

12 Sedan sa Herren till Mose: 13 ”Säg till israeliterna att hålla mina sabbater. Sabbaten är ett tecken mellan mig och er genom alla generationer, för att ni ska inse att jag är Herren, som gör er heliga.

14 Ja, håll sabbaten, för den är helig för er. Den som vanhelgar den måste dö och den som utför något arbete på den dagen ska utrotas ur sitt folk. 15 Sex dagar ska arbete utföras, men den sjunde dagen är sabbat, en vilodag helgad åt Herren. Den som arbetar på sabbaten ska straffas med döden. 16 Israeliterna ska hålla sabbaten och iaktta den från generation till generation, som ett bestående förbund. 17 Den är ett evigt tecken mellan mig och israeliterna. På sex dagar skapade nämligen Herren himlen och jorden, men på den sjunde dagen vilade han och återhämtade sig.”

18 När Gud hade talat till Mose på berget Sinai, gav han honom de två stentavlorna som ett förbundstecken på vilka Gud hade skrivit med sitt finger.

nuBibeln (Swedish Contemporary Bible) (NUB)

Swedish Contemporary Bible (nuBibeln) Copyright © 2015 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes