A A A A A
Bible Book List

Johannesevangeliet 3:5-36 Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. Så är det med var och en som är född av Anden."[a]

Nikodemus frågade: "Hur kan det gå till?" 10 Jesus svarade: "Du är Israels lärare. Förstår du inte det här? 11 Jag säger dig sanningen: Vi talar om det vi vet och vittnar om det vi har sett, men ni tar inte emot vårt vittnesbörd. 12 Om ni inte tror när jag talar till er om det jordiska, hur ska ni då kunna tro när jag talar till er om det himmelska?

13 Ingen har stigit upp till himlen utom den som kom ner från himlen, Människosonen som är i himlen.[b] 14  Och så som Mose upphöjde ormen i öknen måste Människosonen bli upphöjd,[c] 15  för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv. 16  Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17  Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. 18  Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

19  Och detta är domen: ljuset kom in i världen, men människorna älskade mörkret mer än ljuset eftersom deras gärningar var onda. 20  Den som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte ska avslöjas. 21 Men den som lever i sanningen kommer till ljuset, för att det ska bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud."

Jesus och Johannes Döparen

22  Sedan gick Jesus med sina lärjungar till Judeen, och han var med dem där en tid och döpte. 23 Även Johannes döpte, i Ainon nära Salim[d] där det fanns gott om vatten, och folk kom dit och blev döpta. 24  Johannes hade ännu inte blivit satt i fängelse.

25 Då uppstod en diskussion om reningen[e] mellan några av Johannes lärjungar och en jude[f]. 26 De gick till Johannes och sade: "Rabbi, han som var med dig på andra sidan Jordan och som du vittnade om – nu döper han, och alla går till honom!"

27 Johannes svarade: "En människa kan inte ta sig något utan att det ges henne från himlen. 28  Ni kan själva vittna om att jag sade: Jag är inte Messias, jag är sänd framför honom. 29  Brudgum är den som har bruden. Men brudgummens vän står där och lyssnar till honom, och han gläder sig över brudgummens röst. Den glädjen är nu min helt och fullt. 30 Han måste bli större och jag mindre.

31 Den som kommer från ovan är över alla. Den som kommer från jorden är av jorden och talar utifrån jorden. Den som kommer från himlen är över alla. 32 Han vittnar om det han har sett och hört, men ingen tar emot hans vittnesbörd. 33  Den som tar emot hans vittnesbörd har bekräftat att Gud är sann.

34  Den som Gud har sänt talar Guds ord, för Gud ger Anden utan begränsning. 35  Fadern älskar Sonen och har lagt allt i hans hand. 36  Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen ska inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom."

Footnotes:

  1. 3:8 Vinden … Anden   Samma ord i grundtexten (på grekiska pneúma).
  2. 3:13 som är i himlen   Dessa ord saknas i vissa handskrifter (jfr dock 1:18, 17:24).
  3. 3:14 upphöjd   på korset (8:28, 12:32f), liksom kopparormen på Moses tid (4 Mos 21:8).
  4. 3:23 Ainon nära Salim   Låg troligen i Galileens sydöstra hörn mot Samarien och Jordanfloden.
  5. 3:25 om reningen   Frågan gällde troligen relationen mellan Johannes dop och judarnas återkommande reningsbad (jfr 3 Mos 15, Mark 7:4 och not till Apg 16:13).
  6. 3:25 en jude   Andra handskrifter: "några judar".
Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

Svenska Folkbibeln 2015, Copyright © 2015 by Svenska Folkbibeln Foundation

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes