A A A A A
Bible Book List

Matteusevangeliet 8:20 Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

20 Jesus sade till honom: "Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen[a] har ingenstans att vila sitt huvud."

Footnotes:

  1. 8:20 Människosonen   Jesu dubbeltydiga titel: ordet är synonymt med "människa" (jfr Ps 8:5) men syftar också på profetians himmelska kungagestalt (Dan 7:13f).
Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

Svenska Folkbibeln 2015, Copyright © 2015 by Svenska Folkbibeln Foundation

Filipperbrevet 2:6-30 Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

Han var till i Guds gestalt
    men räknade inte jämlikheten
        med Gud som segerbyte[a],
utan utgav sig själv
    och tog en tjänares gestalt
        och blev människan lik.
    När han till det yttre
        hade blivit som en människa,
ödmjukade han sig
    och blev lydig ända till döden –
        döden på korset.

Därför har Gud också
        upphöjt honom över allting
    och gett honom namnet
        över alla namn,[b]
10  för att i Jesu namn
        alla knän ska böjas,
    i himlen och på jorden
        och under jorden,
11  och alla tungor bekänna
    att Jesus Kristus är Herren,
        Gud Fadern till ära.

Kristi lärjungar som ljus i världen

12  Därför, mina älskade, ni som alltid varit lydiga, inte bara när jag var hos er utan ännu mer nu när jag inte är hos er: arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, 13  för det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske. 14  Gör allt utan att klaga och tveka 15  så att ni blir fläckfria och rena, Guds oskyldiga barn mitt i ett falskt och fördärvat släkte, där ni lyser som stjärnor i världen 16  när ni håller fast vid[c] livets ord.

Då blir ni en ära för mig på Kristi dag, att jag inte har kämpat förgäves eller arbetat förgäves. 17  Ja, även om mitt blod skulle utgjutas medan er tro bärs fram som ett offer[d] är jag glad och gläds med er alla. 18  På samma sätt är ni glada och gläds[e] med mig.

Timoteus och Epafroditus

19 Jag hoppas nu i Herren Jesus att snart kunna sända Timoteus[f] till er, så att även jag blir vid gott mod när jag får veta hur ni har det. 20  Jag har ingen som han, ingen som så uppriktigt kommer att bry sig om er. 21  Alla söker de sitt, inte Jesu Kristi sak.

22 Men ni vet hur äkta han är. Som en son vid sin fars sida har han arbetat tillsammans med mig för evangeliet. 23 Honom hoppas jag alltså kunna sända så snart jag fått se hur det går för mig. 24  Och i Herren är jag övertygad om att snart kunna komma själv.

25  Jag tyckte dock det var nödvändigt att skicka tillbaka Epafroditus[g] till er, min broder, medarbetare och medkämpe som ni sände för att hjälpa mig med vad jag behövde. 26 Han har längtat efter er alla och varit orolig, eftersom ni har hört att han blivit sjuk. 27 Och han var verkligen sjuk, nära döden. Men Gud förbarmade sig över honom, och inte bara över honom utan också över mig så att jag inte skulle få sorg på sorg.

28 Därför är jag så mycket mer angelägen att sända honom, så att ni får glädjen att återse honom och jag själv får känna lättnad. 29  Ta nu emot honom i Herren med all glädje. Visa uppskattning för sådana som han, 30 för han var nära döden i sitt arbete för Kristus. Han satte sitt liv på spel för att ge mig den hjälp som ni inte kunde ge.

Footnotes:

  1. 2:6 som segerbyte   Som något att vaka över och visa upp.
  2. 2:9 namnet över alla namn   Det heliga Gudsnamnet, Jhvh eller Herren (2:11).
  3. 2:16 håller fast vid   Annan översättning: "håller fram".
  4. 2:17 medan er tro bärs fram som ett offer   Annan översättning: "över det offer och den tempeltjänst som er tro utgör". Templets brännoffer avslutades med att en bägare vin hälldes över offret på altarhärden (jfr 2 Mos 29:40).
  5. 2:18 är ni glada och gläds   Annan översättning: "ska ni vara glada och glädjas".
  6. 2:19 Timoteus   Paulus närmaste medarbetare (se t ex Apg 16:1f, 1-2 Tim).
  7. 2:25 Epafroditus   hade förmedlat församlingens understöd (4:18), arbetat en tid med Paulus i Rom (2:30) och återvände nu med brevet till Filippi.
Svenska Folkbibeln 2015 (SFB15)

Svenska Folkbibeln 2015, Copyright © 2015 by Svenska Folkbibeln Foundation

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes